image
image
image

Навчання онлайн в Словаччині: які переваги та виклики?

Усі пам’ятають, яким непростим для всього світу видався 2020 рік, все через пандемію коронавірусу, яка раптово почалася і  яка змінила звичний ритм життя багатьох людей. Саме тоді навчання в класах та аудиторіях перестало бути можливим і перейшло у формат онлайн. Цей перехід відбувся у багатьох країнах, зокрема й у Словаччині. Так, зараз все прийшло у звичну форму і всі учні відвідують свої навчальні заклади, проте ніхто не може бути впевнений, що так буде й надалі, тому сьогодні ми докладно розповімо про те, як проходило онлайн освіта Словаччина та що про нього важливо знати.

Перехід до онлайн навчання в Словаччині

Весь світ, у тому числі й Словаччина, не були готові до коронавірусу, тому спочатку всі навчальні заклади просто закрилися і почали чекати на вирішення ситуації. Але коли через тиждень-два стало зрозуміло, що пандемія тільки починає набирати обертів, всі навчальні заклади, від шкіл до університетів, почали розробляти план дій. Як виявилося, це було правильним рішенням, оскільки протягом 1,5 років школярі та студенти фактично не відвідували заняття та навчалися з дому.

Насамперед університети визначили, за допомогою яких програм та додатків буде проводитися навчання. Це були системи Moodle, Microsoft Teams та інші. Спочатку навчання було побудовано на тому, що викладачі через дані сервіси давали завдання, а студенти виконували, відправляли та отримували оцінки. Але через деякий час стало зрозуміло, що цього для повноцінного навчання недостатньо, тому дистанційну форму зробили повною відповідністю навчання у форматі офлайн.

Можливості та переваги онлайн освіти

Почнемо з того, що онлайн навчання у Словаччині справді змогло замінити традиційну форму. Лекції та семінари проходили відповідно до розкладу, викладачі робили презентації, пояснюючи новий матеріал, студенти ставили питання з незрозумілих тем, вели конспекти та складали проекти. Іспити проходили так само. Якщо іспит мав проходити в усній формі, то студенти називали номер білету, викладач його зачитував, давав годину щоб подумати, після чого студент починав відповідати. Якщо іспит мав пройти у формі тесту, то у призначений день та годину студенти отримували до нього доступ та відповідали через спеціальні програми. У Словаччині, як і в інших країнах Європейського Союзу, дуже суворо ставляться до списування, тому це було практично неможливо: студенти включали камери, а деякі програми автоматично переставали приймати відповіді, якщо була пауза в наборі тексту. Все це показує, що онлайн навчання було серйозним і майже не мало відмінностей від звичної форми.

Серед головних плюсів онлайн-навчання можна виділити такі:

  • економія часу на пересування від дому до університету;
  • можливість займатися своїми справами, якщо між заняттями були великі перерви;
  • багатьом студентам було психологічно простіше складати іспити та захищати проекти перебуваючи вдома, а не в аудиторії, де є інші студенти та викладач;
  • можливість відвідувати заняття, навіть якщо територіально перебуваєш у іншому місці.

     Великий плюс ще й був у тому, що здебільшого всі викладачі швидко реагували на повідомлення, морально підтримували студентів та всіляко намагалися допомогти звикнути та відчути комфорт у новому форматі навчання.

Недоліки онлайн навчання

Абсолютно у всьому є свої плюси та мінуси, тому ця ситуація не виключення. До очевидних недоліків можна віднести таке:

  • брак живого спілкування з викладачами та одногрупниками;
  • неможливість у більшості випадків відвідувати бібліотеку;
  • необхідність стабільного інтернет-з’єднання;
  • зменшення або повне скасування практики;
  • технічні збої програм.

     Сюди ж можна додати і таку проблему як збільшення часу, який студенти почали проводити за комп’ютером, бо до виконання домашніх завдань додалися ще й самі заняття.

Водночас, трохи простіше було тим студентам, хто розпочав навчання ще до 2020 року. Це пов’язано з тим, що вони знали основний склад викладачів своєї спеціальності, спілкувалися з ними особисто та знали всі їх вимоги. Важче було тим, хто вступив уже після початку пандемії. По-перше, вони не мали можливості познайомитися з усіма одногрупниками та викладачами, щоб налагодити комунікацію. По-друге, не всі одразу і серйозно сприйняли онлайн-освіту та не розраховували на такі високі вимоги.

І так, студенти були позбавлені на невизначений час того самого студентського життя, а в Словаччині воно дуже активне. В університетах прийнято організовувати різноманітні заходи, екскурсії та походи. Нехай це і не зовсім навчальний процес, але це згуртованість колективу, неформальне спілкування з викладачами і досить пізнавальне проведення часу.

А що далі?

Пандемія почала вщухати і студенти повернулися до університетів. Класична форма навчання відбувається сьогодні у всіх державних університетах Словаччини. Тим не менш, деякі онлайн-платформи для навчання залишилися в обігу, оскільки виявились цілком зручними. Як би дивно це не звучало, але коронавірус допоміг навчальній сфері досить швидко знайти вихід із ситуації що склалася, для того, щоб школярі та студенти, незважаючи на всі зовнішні обставини, не відставали від програм. Тому можна з упевненістю сказати, що словацькі університети готові до викликів сучасного світу, але ми сподіваємося, що надалі їх не буде.