image
image
image

Волонтерство в Словаччині: як студенти можуть допомагати спільноті  та отримувати нові  навички 

Волонтерство з кожним роком стає все популярнішим серед населення нашої планети. Для деяких людей це не просто спосіб зробити щось хороше і провести таким чином вільний час, це стає стилем життя. Такий стан речей свідчить про те, що суспільство стає свідомішим, а у людей дедалі більше розвивається така риса як емпатія.

Види та напрямки волонтерства

Отже, які види волонтерства існують у світі? Відповідь: матеріальне і нематеріальне. Якщо з першим все зрозуміло – це закупка або донати на медикаменти, продукти харчування, новий одяг, техніку тощо, а також на  створення листівок та іншої агітаційної продукції, на підтримку волонтерських сайтів або на рекламу. То до другого, нематеріального волонтерства, відносяться такі речі, як догляд за хворими, допомога по дому для тих, хто цього потребує, вигул собак з притулків, ігри та прогулянки з дітьми, створення інформаційних або візуальних матеріалів (пам’яток, брошур), переклади з однієї мови на іншу та багато чого іншого. Тому, можна з упевненістю говорити про те, що допомагати іншим можуть практично всі, хто має вільний час, бажання та можливості.

Щодо напрямів волонтерства, то їх безліч, тому що вони можуть залежати навіть від регіону, де потрібна та чи інша допомога. Але серед них можна виділити 7 основних. 

Перший напрямок – соціальне волонтерство. Воно одне з найпоширеніших у світі і включає допомогу певним верствам населення (літні люди, сироти, люди з обмеженими можливостями або ті, що лікуються від залежності). Сюди входить прибирання, готування, соціальна адаптація, психологічні тренінги, розваги та багато іншого.

Другий напрямок – екологічний. Останнім часом він набирає все більшої популярності і цілком можливо, що поштовхом до нього стала та сама шведська активістка Грета Тунберг, яка змусила говорити про себе більшу частину світу. До цього напряму можна віднести прибирання та сортування сміття, помірне вживання природних ресурсів та залучення до цього інших, охорона та захист тварин тощо.

Третє – донорство: здача крові, плазми, тромбоцитів. Це не шкодить здоров’ю людини, проте допомагає врятувати інших, тому медики часто закликають людей до донорства, роблять спеціальні дні для цього, приходять в організації з агітацією і залучають до цього волонтерів.

До четвертого напряму належить волонтерство для якоїсь події. Коли десь відбуваються масові спортивні, культурні чи будь-які інші заходи, волонтерів закликають допомогти організаторам. Вони можуть спрямовувати та розподіляти людей, допомагати шукати їм їхні місця, роздавати листівки, перевіряти квитки, допомагати виступаючим тощо.

П’яте – медичне волонтерство. Це допомога медикам та пацієнтам. Особливо якщо згадати початок появи та поширення коронавірусу у світі, то саме волонтери постачали маски та респіратори, апарати ШВЛ, привозили гарячі обіди тощо. Також, це волонтерська допомога під час глобальних катастроф (пожеж, потопів, вивержень вулканів і тд).

До шостого типу ми можемо віднести волонтерство під час воєнних дій (якщо брати недавні приклади, то це допомога українцям, ізраїльтянам). Тут найчастіше потрібні перекладачі, люди, які організовують збір коштів чи речей, психологи, вчителі, лікарі. При цьому волонтери цього напряму мають бути не лише в країні, де йдуть воєнні дії, а й у сусідніх, куди  можуть їхати біженці. 

І сьомий останній напрямок, який можна виділити – це волонтерство при різноманітних рятувальних операціях. Це пошуки зниклих дітей чи людей із важкими захворюваннями (на кшталт деменції чи аутизму), це допомога психологів, психотерапевтів, просто небайдужих людей, фізична допомога, наприклад, при розборі завалів.

Що дає людині волонтерство?

Волонтерство – це насамперед про доброту та бажання зробити щось хороше для інших. Але, нехай це прозвучить трохи меркантильно, добровольці можуть отримати вигоду і для себе. Це може допомогти при майбутньому працевлаштуванні, просуванні по кар’єрних сходах або при вступі до навчального закладу. Студенти, як одна з найенергійніших та найактивніших категорій людей, можуть стати учасниками будь-якої волонтерської організації та допомагати не лише іншим, а й собі. 

Що може дати вам волонтерство?

  1. Розвиток необхідних навичок. Сюди можна віднести відповідальність, комунікабельність, вміння швидко приймати рішення та здраво мислити. Також це робота в команді, можливість правильно розпоряджатися своїм часом та впевненість в прийнятті рішень.
  2. Нові знайомства. Волонтери – це люди різних національностей, віросповідань, соціальних верств та роду діяльності. Саме завдяки цьому можна знайти нових друзів, знайомих, розширити коло своїх інтересів представниками різних професій (лікарі, програмісти, економісти, представників сфери освіти).
  3. Плюс для вашого резюме чи автобіографії. Допомога іншим – важливий пункт для багатьох університетів та компаній. Тому, якщо припустити, що буде два кандидати на одне місце з однаковою освітою, навичками та знаннями, але в одного буде пункт про волонтерство, а в другого – ні, то на роботу (в університет, на стажування чи ще кудись) візьмуть саме першого претендента.
  4. Вміння знаходити позитив у всьому. Часто у волонтери йдуть люди, які і самі мають складнощі у житті. Таким чином, допомагаючи іншим, багато хто вчиться знаходити щось хороше навіть у дрібницях, тому що бачать, з якими проблемами можуть стикатися інші люди.
  5. У світі існують сотні програм допомоги, завдяки яким найактивніші волонтери можуть поїхати в іншу країну. Це дає ще більше можливостей познайомитись з іншою культурою та традиціями, подивитися зсередини на життя людей у інших реаліях.

Волонтерство у Словаччині для українців та України

Словаччина межує з Україною, а від Кошице (другого за величиною міста у Словаччині) до Ужгорода менше 100 кілометрів. Тому зрозуміло, що частина громадянського населення, після початку повномасштабного вторгнення, поїхала саме до Словаччини.

І на самому початку війни і зараз волонтерство Словаччина включає в себе різні напрямки. Насамперед, це надання безкоштовного житла нашим громадянам за державною програмою та оформлення статусу тимчасового прихистку на території країни. Другий важливий пункт – школи приймають учнів з України, дають їм час на адаптацію та вивчення мови, допомагають впоратися з пережитим стресом.

Також волонтери переклали багато потрібної інформації зі словацької на українську. Сьогодні можна побачити багато корисних статей, які стосуються допомоги біженцям, а також абітурієнтам з України. Крім того, на багатьох касах самообслуговування та банкоматах додали меню українською мовою.

На залізничних вокзалах великих міст добровольці допомагають розібратися з логістикою, придбати квитки та надають початкову інформацію для тих, хто лише прибув до країни. До речі, серед волонтерів більшість саме студенти, які вже знають словацьку та мають можливість допомагати іншим.

І, звичайно, грошові збори, а також формування наборів із продуктами, одягом, засобами особистої гігієни, медикаментами тощо. У цьому беруть участь студенти, а також словацькі компанії та організації і просто небайдужі люди. 

Якщо ви навчаєтесь у Словаччині та хочете стати волонтером, то можна звернутися до студентського відділення свого факультету, пошукати інформацію на дошках оголошень, а також знайти профільні групи у соціальних мережах.