image
image
image

Огляд IT-освіти у Словаччині та вимоги для вступу

Сфера IT була популярною і 10 років тому, але сьогодні вона знаходиться на піку своєї затребуваності та розвитку. І чим більше з’являється нових технологій, розробок та проєктів, тим швидше та активніше в університетах відкривають нові спеціальності за цими напрямками. 

Де використовуються IT технології?

Сьогодні – скрізь. Ми прийшли до того, що всі сфери нашого життя пов’язані з використанням комп’ютерів і програм. Освіта, медицина, банківська сфера, створення ігор, мобільні розробки, держпослуги, аналіз даних, кібербезпека, штучний інтелект – усі програми, що використовуються в цих та багатьох інших галузях, були створені людьми, щоб полегшити роботу та прискорити процеси. І якщо раніше було прийнято вважати, що фахівець зі сфери IT тільки й робить, що грає в комп’ютерні ігри, то тепер це одна з найважливіших і складних професій, де необхідно довго і добре вчитися, і до того ж постійно розвиватись у своєму напрямі, щоб бути конкурентоспроможним.

IT-освіта у Словаччині

Ця країна також не відстає в даному питанні: інформаційні технології Словаччина розвиваються досить швидко, держава вкладає в це гроші, а університети щороку приймають сотні студентів на різні спеціальності в цій галузі. Сьогодні отримати хорошу профільну освіту можна одразу у кількох університетах. Серед них:

Словацький технічний університет в Братиславі;

Університет Коменського в Братиславі;

Економічний університет в Братиславі;

Університет імені Павла Йозефа Шафарика в Кошице;

Технічний університет в Кошице;

Університет Костянтина Філософа в Нітрі;

Жилінський університет в Жиліні.

Вимоги до абітурієнтів, умови навчання, викладачі, методи освіти скрізь різні, але найважливіше – всі it університети Словаччина мають необхідну базу для підготовки майбутніх спеціалістів.

Головна умова для вступу до будь-якого з перерахованих вище університетів – хороше навчання в школі. По-перше, важливі оцінки, по-друге, важливим є саме ставлення до навчання, оскільки незважаючи на те, що занять буде не дуже багато (завдяки продуманному розкладу), але вчитися буде справді важко. 

Отже, що необхідно для вступу до одного зі словацьких університетів? Давайте подивимося.

Кошицький технічний університет, факультет електротехніки та інформатики – найпростіший для вступу через відсутність вступних іспитів. Абітурієнту необхідно мати оцінки вищі за середні за останні 4 роки навчання (8-11 клас), а також бути готовим до перевірки знань словацької мови під час першої сесії.

Університет Павла Йозефа Шафарика в Кошице, факультет природничих наук – також без вступних іспитів, але оцінки зі школи повинні бути високими (10+), оскільки приймають абітурієнтів саме за середнім балом.

Університет Костянтина Філософа в Нітрі, факультет природничих наук – без вступних іспитів, але теж потрібний високий середній бал (9+).

Університет Коменського в Братиславі, факультет математики, фізики та інформатики – від абітурієнта вимагається високий середній бал та готовність до великих навантажень – вчитися справді складно.

Словацький технічний університет в Братиславі, факультет електротехніки та інформатики – також не потрібно складати вступні іспити, але набір на 1 курс відбувається за середнім балом.

Словацький технічний університет в Братиславі, факультет інформатики та інформаційних технологій (так, у цьому університеті два схожі факультети, але спеціальності та вимоги до абітурієнтів різні) – є вступні іспити, знання перевірятимуть з математики та інформатики (потрібно набрати мінімум 70 балів).

Економічний університет в Братиславі, факультет економічної інформатики – для вступу необхідно здавати вступні іспити – іноземну мову та všp – тест, де перевіряються базові навички, необхідні для успішного навчання в університеті.

Жилінський університет в Жиліні, факультет електротехніки та інформаційних технологій – вступ також за середнім балом (чим вищий, тим краще).

Додаткові вимоги для вступу та початку навчання

До того ж, деякі факультети Словаччини додатково вимагають від іноземних абітурієнтів сертифікати про знання словацької мови від рівня А2 до В1, тому для тих, хто вирішить вступати саме за цим напрямком, необхідно активно вивчати словацьку мову.

Плюс до цього варто враховувати, що IT Словаччина починається вже у школі, оскільки останні 4 роки школярі можуть навчатися у профільних класах. Це означає, що словаки ще до вступу в університет володіють основами програмування та частково знають лексику цієї сфери. Саме тому ми рекомендуємо всім абітурієнтам ще до початку вступу вивчати мови програмування, щоби не відставати від своїх однокурсників-словаків.

Працевлаштування

Вже на останньому курсі університету (3 курс бакалаврату) студенти зазвичай активно шукають роботу. Дипломи всіх державних університетів Словаччини визнаються в більшості країн світу, тому за бажанням і старанному пошуку роботу можна знайти будь-де. Крім того, багато вищих навчальних закладів співпрацюють з різними фірмами та компаніями, які підшукують собі талановитих випускників. Їх беруть на практику, а після неї можуть запропонувати вигідний контракт. Саме тому варто приділити велику увагу як самому навчанню в університеті, так і саморозвитку, адже сьогодні в IT-сфері працюють у тому числі й ті, хто здобув освіту за зовсім іншим профілем. До речі, всі IT-спеціальності передбачають постійний розвиток, оскільки технології змінюються вже не просто раз на кілька місяців, а щодня. Саме це і є однією з головних переваг цієї професії.

Так до плюсів можна віднести таке:

– висока заробітна плата,

– можливість кар’єрного росту,

– немає прив’язки до місця проживання (міста, країни),

– зручний графік роботи,

– затребуваність на ринку праці.

Безперечно, що як і у будь-якої професії є мінуси і в цій галузі. До них зазвичай відносять вигорання, малорухливий спосіб життя, висока конкуренція та стрес (дедлайни та інше). Але те, що може надати ця професія, окупить всі мінуси при правильному розподілі ресурсів і самоосвіті.

На жаль, щороку з університетів виходять багато випускників, які не можуть застосувати отримані знання на практиці у повному обсязі. Тому перед тим, як вибрати для навчання саме IT-сферу, необхідно кілька разів зважити всі за і проти.