image
image
image

Основні витрати в Словаччині

Якщо ще років десять тому навчання за кордоном здавалося чимось дуже дорогим і доступним лише для вузького кола людей, то згодом ситуація змінилася. Звичайно, досі є університети, де вартість навчання може бути десятків тисяч доларів. Але, незважаючи на це, навчання у зарубіжних країнах зараз можуть дозволити собі набагато більше людей. І Словаччина – найкращий варіант для студентів з України.

Головні витрати студента після приїзду

Освіта у Словаччині безкоштовна, тому головну статтю видатків можна одразу викреслити. Але треба бути готовим, що студент перші місяць-два може витрачати трохи більше грошей, ніж згодом. З чим це пов’язано? По-перше, кожному потрібно пройти обов’язковий медогляд для отримання ВНЖ. Його середня вартість складає 140-150 євро. По-друге, не всі можуть взяти з собою все необхідне, тому багато хто докуповує у Словаччині довготривалі речі: постільна білизна, інвентар для прибирання, канцелярські товари та інше необхідне.

До цього можна додати ще такий момент: студенти не одразузвикають до цін у євро. Це означає, що спочатку вони можуть витрачати більше, оскільки все здаватиметься дешевше. Адаптація до нових умов прийде, але більшості студентів для цього потрібен час.

Основні щомісячні витрати студента у Словаччині

Щодо основних витрат студентів, то їх не так багато. Насамперед, це оплата житла (місце у гуртожитку чи квартира). Вартість залежить від міста та університету, але якщо говорити про орієнтовну вартість гуртожитку, то за місяць це 65-85 євро. Наступна стаття витрат – оплата мобільного зв’язку, що становить у середньому ще 15 євро на місяць. Далі йде харчування та купівля засобів особистої гігієни. Витрати на їжу назвати складно, тому що все залежить від того, де і як студент харчуватиметься. Обід у їдальні, завдяки дотаційним цінам, коштує орієнтовно 2,5 євро. Безперечно, якщо харчуватися в їдальні та готувати їжу самостійно, то витрати будуть нижчими.

Сюди ж можна додати й витрати на громадський транспорт, хоча у більшості університетів гуртожитки перебувають у пішій доступності.

Додаткові витрати студента у Словаччині

До цієї категорії входять вже необов’язкові витрати. Це стосується одягу, походів у кіно та на концерти, поїздок, подорожей. Але й тут є безліч плюсів: безкоштовний проїзд потягами для студентів по країні, знижки на вхідні квитки до культурно-розважальних центрів, музеїв тощо. Це дозволяє цікаво проводити вільний час та витрачати на це зовсім небагато грошей.

Словаччина – одна з найдешевших країн Європейського Союзу, тому щомісячні витрати студента становлять орієнтовно 250 євро на місяць (сума вказана разом із оплатою гуртожитку). Але не забувайте про те, що у кожного свої потреби та звички, тому ми можемо говорити лише про приблизні суми.