image
image
image

ПНП в Словаччині: як відкрити двері до європейської освіти

Багато хто, у певний момент свого життя починає задумуватися про переїзд. І це зовсім не тому, що щось не влаштовує вдома. Просто водночас може захотітися нового  досвіду, руху вперед, змін у житті чи просто нових вражень. Коли з’являються думки про те, щоб щось змінити, ми починаємо розглядати можливі варіанти та вибираємо найоптимальніший для нас. Сьогодні ми розповімо про те, які є умови отримання ПНП та чому саме Словаччина – це відмінний вибір для переїзду як для молоді, так і для старшого покоління.

Чому саме Словаччина?

Словаччина знаходиться в Євросоюзі і з якоїсь причини абсолютно незаслужено є не завжди очевидним вибором для переїзду з будь-якою метою, хоча країна дуже перспективна в багатьох сенсах.

Це невелика республіка, яка активно розвивається і лише за кілька десятиліть із аграрної перетворилася на один із головних виробничих центрів Європи. Щороку в Словаччині з’являються нові підприємства, активно розвивається малий та середній бізнес, а держава залучає на розвиток все більше фінансів.

Крім того, країна комфортна абсолютно для всіх з будь-якої точки зору. М’який клімат, високий рівень безпеки, досить простий спосіб легалізації для іноземців, якісна освіта – всі ці фактори з кожним роком приваблюють все більше людей.

Плюси словацького ПНП

Плюсів досить багато, тому зупинимося на головних із них:

  • можливість проживати у Словаччині на постійній основі;
  • у разі відкриття бізнесу – легально його вести та виходити на ринки інших країн Євросоюзу;
  • вільно відкривати рахунки в банках та використовувати їх для життя/роботи;
  • широкі перспективи для сімей у плані освіти та працевлаштування.

Хто може отримати ПНП у Словаччині?

Сьогодні є кілька типів ПНП, які може відкрити іноземець. Виникає питання: як отримати ПНП у Словаччині та наскільки це реально? Відповідаємо: тут відносно легко легально жити (порівняно з більшістю країн Євросоюзу), проте є свої нюанси та складнощі. Зате заповітну карту може отримати практично кожен, головне вибрати той тип, який вам підходить зараз.

Типи ПНП:

  • студентська
  • робоча
  • для створення бізнесу
  • возз’єднання сім’ї

Є й інші типи ПНП, але вони не такі популярні. До них відносяться:

  • певний вид діяльності (спортивна, лекторська, культурна, тощо);
  • науково-дослідна робота;
  • наявність ПМП в іншій країні Євросоюзу. 

Так як перші чотири типи ПНП є найпопулярнішими, нижче ми докладніше розповімо про кожен з них.

Студентський ПНП

Один із найпопулярніших видів ПНП у Словаччині. З чим це пов’язано?

Вища освіта в державних університетах є абсолютно безкоштовною як для самих словаків, так і для іноземців. Єдина умова – навчання має бути словацькою мовою. Тут, як і фактично у всіх країнах світу, існують державні та приватні навчальні заклади. Ми рекомендуємо вступати в перші, тому що саме в них освіта безкоштовна, якісніша і надійніша. 

У Словаччині проживає близько 5,5 мільйонів людей і тут розташовано понад 30 університетів, що показує серйозне ставлення до освіти. Крім того, дипломи словацьких вищих навчальних закладів визнаються у всіх країнах світу, тож проблем з працевлаштуванням не буде ніде.

Вища освіта у Словаччині є частиною Болонської системи. Тому тут навчання ділиться на бакалаврат, магістратуру та докторантуру. Бакалавр зазвичай займає три роки, магістратура – два, а докторантура залежить від обраної спеціальності.

Це означає, що якщо ви хочете вступити до університету і у вас є бажання навчатися, ви можете отримати студентський ПНП на п’ять років: спочатку на три, а після вступу до магістратури – ще на два роки. Зі студентським ПНП ви можете жити, навчатися та легально підробляти у Словаччині. На сьогоднішній день кожен студент має право офіційно працювати до 20 годин на тиждень.

Ще одна важлива перевага словацького диплому – вам буде простіше влаштуватися на роботу, тому що випускникам місцевих університетів не потрібен додатковий дозвіл від Úradu práce, який необхідний для іноземців з дипломами інших країн.

Робочий ПНП

Також досить поширений тип ПНП, який підходить тим, хто хоче працювати у Словаччині. Що він загалом означає? Ви можете працевлаштуватися у компанію чи підприємство, яке зареєстроване у Словаччині (і сплачує податки у країні). І якщо роботодавець готовий вас взяти на роботу, ви подаєте документи в міграційну поліцію на робочий ПНП. Його термін дії становить від 1 до 5 років і залежить від вашого трудового договору, а також від історії в міграційній поліції (якщо вона існує).

Як вже говорилося вище, словацький диплом дає більше шансів на успішне працевлаштування у Словаччині.

ПНП для створення бізнесу (підприємницький)

Великий плюс Словаччини полягає у доступності відкриття малого та середнього бізнесу. Для цього не потрібен великий капітал: вам достатньо ідеї, бізнес-плану та невеликих грошових заощаджень.

Якщо ви приїдете до Словаччини, то побачите велику кількість кав’ярень, кафе та інших закладів, які відкрили іноземці (у тому числі й українці). Термін видачі ПНП за цим типом становить до 3 років.

Чому ми рекомендуємо розглянути Словаччину для відкриття приватної діяльності? На це є одразу кілька причин:

  • процес відкриття бізнесу в Словаччині досить простий в порівнянні з іншими країнами Євросоюзу;
  • усі словацькі фірми мають доступ до інших країн, як в межах Європейського Союзу, так і за його межами;
  • країна активно розвиває свою економіку;
  • відсутність корупції;
  • низька податкова ставка;
  • лояльні умови перевірок, тощо.

ПНП із возз’єднання сім’ї

Даний вид ПНП підходить для тих сімей, у кого чоловік чи дружина вже знаходиться в Словаччині за робочим або підприємницьким типом ПНП. Таким чином ви легально можете перевезти дружину/чоловіка та дітей.

Якщо ви вирішите скористатися цією можливістю, то чоловік або дружина (той, хто приїхав до возз’єднання) можуть легально працевлаштуватися вже через рік після отримання ПНП, а ось його термін залежить від того, на який період його отримав Гарант – той, хто вже легально перебуває в Словаччині.

Цей варіант чудово підійде для тих, хто не хоче жити на дві країни зі своєю родиною.

ПНП, ПМП та громадянство

Якщо у багатьох країнах важко отримати легалізацію, то Словаччина якраз є ідеальним варіантом. Якщо ви приїжджаєте до країни і отримуєте ПНП (посвідку на проживання) за одним із вищеописаних типів, то вже через 5 років проживання у Словаччині можете подати документи на ПМП (постійне місце проживання). Але тут є свої нюанси, про які слід знати. Наприклад, якщо у вас спочатку був студентський ПНП, то рік проживання зараховується як півроку. Тобто за 5 років навчання (бакалавр + магістратура) у вас в сумі буде 2,5 роки проживання. Також, якщо у вас є ПНП, вам необхідно перебувати на території Словаччини більше часу, ніж у країні, де у вас є громадянство. Такі моменти варто враховувати, тим більше, що правила можуть змінюватись в залежності від ситуації (наприклад, пандемія може внести свої корективи та зміни).

Що стосується ПМП, то це наступний ступінь легалізації для іноземців і є найбільш затребуваною формою еміграції, тому що відкриває широкі можливості. Крім того, позбавити іноземця ПМП міграційній поліції не так просто.

У ПМП є такі варіанти термінів:

  • терміном на п’ять років;
  • на необмежене перебування;
  • право на перебування на території Словацької Республіки громадянина іншої країни-члена Євросоюзу та членів його сім’ї.

А які плюси отримання ПМП?

  • для його отримання не потрібно складати іспит зі словацької мови;
  • громадяни України, які отримали постійне місце проживання у Словаччині, ніяк не порушують українське законодавство;
  • з ПМП не потрібно дотримуватись правил ПНП і перебувати на території Словаччини понад 50% протягом календарного року.

Після ПМП слідує громадянство, яке також може бути надано з різних причин. За стандартними умовами іноземцю потрібно прожити на території Словаччини 8 років зі статусом ПМП. Найчастіше заявка подається тими іноземцями, які прожили в країні 10 і більше років і в момент подачі у них є ПМП, оскільки важливим є сам факт десятирічного проживання в Словаччині на момент заявки.

Звісно, ​​існують і винятки. Наприклад, громадянство одразу можуть отримати ті іноземці, які мають високі досягнення для Словацької Республіки в галузях економіки, науки, техніки, культури, соціальної сфери або спорту, а також з інших причин, які вигідні для країни.

Щоб отримати громадянство, будь-якому іноземцю необхідно скласти іспит/співбесіду комісії, що складається з трьох осіб. Сама співбесіда включає три етапи:

  1. Самої співбесіди, де ставляться питання стосовно заявника і  його сім’ї, а також питання з історії, географії та суспільно-політичного розвитку Словаччини.
  2. Читання вголос статті з газети, в якій міститься щонайменше 500 слів, яку заявник отримує безпосередньо перед самим читанням.
  3. Переказ змісту статті, яку прочитав заявник (для цього йому надається 30 хвилин).

Термін розгляду заявки на громадянство становить 24 місяці, але насправді, рішення ухвалюють протягом першого півроку. І так, у разі відмови у громадянстві, це ніяк не вплине на дію ПНП чи ПМП і ви зможете повторно подати заявку через два роки після відмови.

Головні плюси країни

Безпека

Почнемо з головного – Словаччина є однією з найбезпечніших країн у Євросоюзі. Тут низький рівень терористичних загроз, а у темний час доби можна спокійно повертатися додому та бути впевненим, що з вами нічого не станеться.

Забувати і втрачати речі, звичайно, теж не варто, але якщо вже так сталося, то є дуже велика ймовірність того, що вашу втрату знайдуть і віддадуть туди, де знайшли: касиру/водієві/відділення поліції тощо.

Лояльне ставлення до іноземців

Словаки – доброзичлива нація, тому вони добре ставляться до іноземців. У країні мешкає чимало українців, які приїхали навчатися чи працювати, тому в державних установах часто можна побачити головні оголошення українською чи російською мовами. В університетах, гуртожитках, на підприємствах словаки навчаються, живуть і працюють разом з іноземцями, спілкуються та цілком комфортно почуваються один з одним.

Додатковий плюс і в тому, що в університетах ставляться однаково як до місцевих, так і до іноземних студентів, бо для викладачів важливим є саме ставлення до навчання, а не національність.

Словацька мова

Наступна перевага – це словацька мова, яку досить легко та швидко вивчити до необхідного рівня. Навіть зовсім не знаючи словацької мови, українці багато чого розуміють завдяки схожості мов, а якщо приділити час і почати вивчати мову, то вже через кілька занять ви можете почати говорити простими фразами і будете розуміти ще більше.

Зрозуміла і проста мова – великий плюс, адже завдяки їй ви зможете швидше асимілюватися в країні, влитися в навчання у разі вступу до університету або знайти спільні теми для розмов з колегами-словаками у разі працевлаштування.

Доступність подорожей

Почнемо з того, що Словаччина сама по собі хоч і невелика, але дуже гарна країна, де можна подивитися безліч цікавого та красивого. Тут багато різних природних заповідників, гірськолижних курортів та середньовічних замків, тому у вільний час точно буде чим зайнятися.

Крім того, у Словаччині є кілька аеропортів, розвинені такі види транспорту як залізниця та автобуси, тому дістатися до інших країн не буде проблемою ні з погляду фінансів, ні з погляду часу.

Відсутність корупції

У Словаччині фактично відсутня корупція, і це великий плюс для тих, хто хоче відкрити та вести свій бізнес. Будь-які органи контролю не вимагатимуть від вас подарунки або грошові винагороди для видачі того чи іншого папірця. Якщо працюватимете за правилами, то на жодному етапі складнощі не виникнуть.

Тема корупції стосується й навчання в університеті. Не варто намагатися вирішити питання з кимось із викладачів за допомогою грошей, тому що це закінчиться погано насамперед для самого студента – з великою ймовірністю його просто відрахують.

Спокійне та розмірене життя

Для когось це стане плюсом, для когось – навпаки, але життя у Словаччині справді розмірене. Працівники всіх служб і закладів завжди привітні, але не завжди поспішають щось робити не через негативне відношення до вас, а тому що в цілому суєта і поспіх тут не прийняті. Робочий день починається і закінчується рано – словаки дуже сімейні люди і більшу частину вільного часу проводять з родиною, на природі, у колі друзів. 

У той же час у країні проводиться безліч культурних та спортивних заходів, тому нудьгувати вам точно не буде коли.

Замість підсумків

Якщо ви хочете переїхати жити, але не знаєте куди, то Словаччина відмінно підійде як для першого пробного досвіду, щоб потім вирушити далі, так і для подальшого життя. Тут можна реалізовувати себе та будувати кар’єру, виховувати дітей, налагоджувати побут. А легальний переїзд по ПНП не вимагатиме від вас надто великих фінансових витрат, як це буває в інших країнах Європейського Союзу.