image
image
image

Як вивчати словацьку мову максимально ефективно, важливі поради

Якщо ви хочете навчатися в одному зі словацьких державних університетів безкоштовно, то фактично єдиною вимогою для цього є навчання державною мовою країни. Але нехай це вас не лякає: словацька мова досить проста для вивчення, тож ви зможете говорити простими фразами буквально через кілька занять. Як досягти такого ефекту так швидко? Читайте нижче.

Скільки часу потрібно для вивчення мови?

Коли ви починаєте вивчати будь-яку іноземну мову, то незабаром стає зрозуміло, що для досконалості немає меж. Завжди знайдеться щось, що можна покращити: розширити словниковий запас, підтягнути граматику, зменшити акцент, тощо. Але з іншого боку вивчення словацької мови дається нам, українцям, набагато простіше, ніж іноземцям з неслов’янських країн (словацька належить до слов’янської групи мов).

У словацької мови набагато більше плюсів, ніж мінусів. Вона досить приємна і милозвучна, легко сприймається на слух, у ній немає безлічі приголосних поспіль (як, наприклад, у німецькій мові), а багато слів будуть зрозумілі ще до того, як ви почнете вивчати алфавіт. Звичайно, існують винятки з правил, коли слово, яке по логіці має означати одне, перекладається зовсім інакше, але ви швидко зможете пристосуватися до цього, коли опинитеся в мовному середовищі. До речі, мова досить проста і в читанні – як бачите слово, так його читаєте, на відміну від англійської.

У багатьох може виникнути питання – а як і де вчити словацьку мову для того, щоб вступити до Словаччини та який рівень для цього необхідний. Так ось: для того, щоб вступити, почати навчання і почувати себе впевнено, рівень знань має бути орієнтовно А2. А завдяки відносній простоті і схожості граматики, цього рівня можна досягти всього за кілька місяців, але за умови, що ви сумлінно будете займатися не тільки з викладачем, але й самостійно.

Важливою є мотивація: ви повинні чітко розуміти, навіщо і чому ви вчите словацьку і що вона вам дасть у майбутньому. Тому вибудуємо логічний ланцюжок: вивчити словацьку – вступити до університету – отримати диплом – знайти хорошу роботу з достойним заробітком – жити з комфортом. Завжди ставте мету і уявляйте кінцевий результат, тоді буде простіше знайти додатковий час для занять.

Як краще вивчати словацьку мову?

Щоб вивчити будь-яку мову, у вас є кілька варіантів. Ходити на курси, до репетитора чи займатися самостійно. Останній варіант за умови, якщо ви хочете вступати до Словаччини, однозначно не підходить. Це пов’язано з тим, що самостійно ви не зможете адекватно оцінити свій рівень знань і не знатимете, на чому зробити основні акценти при вивченні словацької мови.

Тому у вас залишається два варіанти: заняття з репетитором чи курси. Вважають, що перший варіант (один на один) приносить більш швидкий і якісний результат, хоча це не зовсім так. Ми рекомендуємо вивчати мову на курсах і на це є кілька причин. У першу чергу це пов’язано з тим, що при груповому вивченні існує здорова конкуренція, яка дуже допомагає слабшим тягнутися до рівня тих, хто швидше та легше схоплює нову інформацію. Плюс, майбутні студенти знайомляться між собою, обговорюють домашнє завдання, вступ, діляться планами на майбутнє.

Саме тому курси словацької мови – найкращий вибір для тих, хто хоче стати студентом одного зі словацьких університетів. І додатковий момент для тих, хто досі сумнівається. Деякі університети вимагають від абітурієнта сертифікат, який підтверджує певний рівень знань. Репетитор цей документ видати вам не зможе, а ось ліцензовані мовні курси – так.

Мовні курси за власними методиками

Free Student – ​​це не просто програма, що дозволяє отримати безкоштовну освіту у Словаччині. Це ще й власні мовні курси, де вже 8 років ми успішно готуємо наших абітурієнтів до вступу. Плюси наших мовних курсів:

  • команда висококваліфікованих викладачів (у тому числі носіїв мови);
  • власні методики вивчення словацької;
  • цікаві заняття, де дотримується баланс між теорією та практикою;
  • конкурентна вартість на ринку послуг;
  • заняття відбуваються онлайн.

Чому словацька мова онлайн – найкраще рішення сьогодні? Тому що сучасні технології дозволяють вам:

  •  економити час та сили, не витрачаючи їх на поїздки;
  • і ви, і викладач можете перебувати у будь-якому місті/країні;
  • знову переглядати заняття, де було розібрано складні теми.

Якщо колись онлайн-заняття здавались чимось несерйозним, то зараз, як ви бачите, переваг набагато більше ніж недоліків.

Наша команда складається з 6 висококваліфікованих викладачів, які проводять заняття так, щоб студентам було цікаво та легко вивчати мову. Основне завдання – дати в основному ті знання, які стануть у нагоді майбутнім студентам. Під час занять викладачі моделюють ситуації, які відбуватимуться зі студентами на вулицях, у магазинах, в університеті. Використовують методику повторення матеріалу, а також форму гри, що дозволяє легко вивчати новий матеріал. Саме тому адаптація з нами проходить швидше та успішніше.

Як можна самостійно займатися?

А чи може бути вивчення словацької мови безкоштовно та ефективно? Звичайно! Крім занять з викладачем, дуже важливо займатися в тому числі і самостійно. Це можна робити різними способами. По-перше, в інтернеті можна знайти фільми, мультфільми та серіали словацькою мовою. Тут варто враховувати такий момент, що далеко не весь кінематограф перекладений словацькою, тому що словаки часто дивляться фільми чеською або англійською зі словацькими субтитрами. Але все ж таки всі дитячі та підліткові фільми, а також найгучніші кінопрем’єри знайти словацькою можна. До речі, саме з мультиків ми й рекомендуємо розпочати, бо там будуть більш зрозумілі та прості слова. Перегляд допоможе вам краще освоїти правильні інтонації та постановку наголосів.

По-друге, книжки. Їх також можна знайти у вільному доступі. Наша порада: знайдіть книгу, яка вам цікава та читайте її спочатку вголос. І так, дуже важливо не пропускати складні слова і не ковтати складні закінчення. Таким чином ви будете тренувати мовний апарат, звикати до вимови, тому що у словацькій багато голосних літер потрібно тягнути, а також розширювати свій словниковий запас. І повірте, якщо спочатку ви будете зупинятися на багатьох словах і багато чого не будете розуміти без словника, то вже через досить короткий час зрозумієте, що справа пішла набагато швидше.

По-третє, радіо (і словацька музика в тому числі). Тут уже складніше і краще починати слухати вже тоді, коли є мовна база та розуміння. Це пов’язано з тим, що і в радіопрограмах, і в піснях мова звучить швидше, тому певні навички для повного розуміння та усвідомлення мають бути.

І четверта порада: знайдіть словаків у соціальних мережах і спробуйте з ними почати спілкуватися. Це можуть бути студенти того ж університету, до якого ви вступаєте. Це можуть бути люди, які вчать українську або російську мову і тоді у вас буде взаємовигідне листування. Найважливіше – не боятися. Тому що максимум, що може статися – вам не дадуть відповіді або відмовлять. А максимум – у вас з’являться нові друзі і цікаві знайомства. Бо словаки дуже радіють тому, що іноземці вчать їхню мову і з радістю допомагають.

А що після початку навчання у Словаччині?

А що буде після приїзду до Словаччини? Повірте, навіть якщо вам здається, що ваші знання на низькому рівні, то занурившись з головою в мовне середовище, вже за кілька тижнів ви зрозумієте, що вам вже набагато легше розуміти і говорити. А те, що здавалося б давно забутим, з’явиться у пам’яті знову.

Крім того, словацькі університети настільки зацікавлені в талановитих та цілеспрямованих іноземних студентах, що протягом першого року навчання фактично у всіх навчальних закладах є обов’язковий курс “словацька мова для іноземців”. Це зроблено для того, щоб допомогти студентам з інших країн якнайшвидше освоїтися та адаптуватися у Словаччині та у словацькому суспільстві.

На заняттях ви вчитимете його не з нуля, тому що навчання в Словаччині припускає, що ви їдете в країну вже з багажем знань. Проте ви зможете повторити те, що можливо вчили до моменту вступу, а також розширити словниковий запас.

Як подолати мовний бар’єр?

Відразу варто сказати, що мовний бар’єр – це нормально. Коли ви починаєте вивчати нову мову, більшість людей спочатку боїться чи соромиться почати говорити, особливо у присутності носіїв мови. Це пов’язано тільки з психологією: багато хто боїться сказати щось не те, помилитись в наголосі чи відмінюванні. Повірте, нічого страшного не станеться і словаки такі привітні люди, що на початку знайомства обов’язково зроблять комплімент вашому знанню мови.

Бар’єр насамперед ви зможете переломити коли приїдете до країни. Багато хто починає спілкуватися зі словаками тільки в разі потреби, що зовсім неправильно. Розмовляти можна і навіть потрібно, а студентам в іншій країні це зробити досить легко. По-перше, більшість із вас будуть жити у гуртожитках, де словаки теж є. А це означає, що комунікувати все одно доведеться – в кімнаті, у блоці чи спільній кухні.

Плюс, є такий момент, що якщо у групі є й інші українці, то україномовні студенти об’єднуються та починають спілкуватися лише у своєму колі. Так робити категорично не можна! По-перше, для словаків їхня система навчання зрозуміла відразу і у разі питань вони завжди можуть допомогти вам розібратися у всіх особливостях. По-друге, вам потрібно якнайшвидше інтегруватися в словацьке суспільство для свого ж комфорту, а в даному випадку спілкування зі словацькими студентами допоможе вам краще зрозуміти їх характер, звички, традиції, а також покращити ваші навички комунікації.

Пам’ятайте, що акценту дуже складно позбутися і на це може піти кілька років. Але для того, щоб достатньо вільно і впевнено вчитися, працювати, а також усно і письмово комунікувати, знадобиться від року. 

Більшість студентів починають шукати роботу вже після своєї першої сесії, тому що мають той рівень знання словацького, який необхідний для простої роботи (офіціантом, барменом, покоївкою, прибиральницею і так далі). Ну, а далі все залежить тільки від вас – чим краще знання мови, тим більше можливостей для кар’єри та майбутнього працевлаштування.