image
image
image

Топ професій, які можна отримати під час навчання у Словаччині

В останні роки з’явилася думка, що диплом про вищу освіту та кар’єра – не завжди взаємопов’язані. Так, в історії існують приклади людей, які досягли хороших посад і без диплому, але це все-таки виняток, а не правило. Чому потрібно відповідально ставитися до вибору університету та отримання вищої освіти? Тому що – це загальний розвиток, нові тренди і тенденції в різних областях, корисні і цікаві знайомства, а також час, коли людина набирається досвіду, вчиться вирішувати різні ситуації самостійно. Все це необхідно для гармонійного розвитку  та становлення людини як особистості.

Вища освіта у Словаччині – це сучасні знання, отримані у найкращих державних університетах. А зі здобутою вищою освітою ви можете побудувати успішну кар’єру. Незважаючи на те, що щороку з’являються нові і нові спеціальності та професії, багато звичних нам напрямків все також залишаються в пріоритеті на ринку праці.

Що означає поняття – топові спеціальності? Це напрямки, фахівці у яких завжди затребувані на ринку праці, ця праця оплачується на гідному рівні. Сьогодні ми розповімо про найтоповіші професії різних напрямків. Сподіваємося, що комусь це допоможе визначитися не лише з вибором майбутньої спеціальності, а й із подальшою кар’єрою.

Технічні напрямки

Найчастіше людина обирає майбутню професію, виходячи з того, який у неї склад розуму. Зазвичай, їх поділяють на два типи: технічний (аналітичний чи математичний) та гуманітарний. Люди з першим типом мислять логічно, виконують завдання поетапно та відповідно до заданих правил. Якщо це про вас, це потрібний вам розділ.

Що належить до технічних спеціальностей? Сфери IT, будь-які галузі машинобудування та приладобудування, авіаційна та космічна техніка, інженерія тощо.

Які найпопулярніші технічні спеціальності можуть запропонувати державні словацькі університети? Одним із найпопулярніших технічних вищих навчальних закладів є Технічний університет у Кошиці, він відомий і поза Словаччиною.  У ньому навчаються студенти з різних країн, а його випускники працюють у багатьох країнах світу. Студенти тут можуть отримати такі топ-професії:

  • архітектор;
  • програміст;
  • інженер (найрізноманітніших напрямів);
  • логіст.

Кожна з вищезгаданих спеціальностей має різні напрямки, тому абітурієнти можуть вибрати саме те, що їм ближче. Чому саме вони є основними? Тому що країни та технології розвиваються, світові потрібно все більше і більше висококласних фахівців, які можуть проектувати, створювати та спрямовувати роботу у потрібний бік. Варто пам’ятати, що писати коди і бути типовим програмістом здатні не всі, оскільки це монотонна і специфічна робота. З іншого боку, у багатьох країнах фахівці IT не є найоплачуванішими, тому ви цілком можете стати відмінним інженером або архітектором.

Економічні напрями

Якщо цифри, управління, планування та прогнозування – це про вас, то варто розглянути економічні спеціальності, які також у широкому спектрі представлені в університетах Словаччини. Економічні професії підходять людям з аналітичним складом розуму, які вміють працювати з великими масивами інформації.

Для того, щоб працювати у сфері економіки, потрібна не лише любов до точних наук та їх знання. Наприклад, бухгалтеру або банківському працівнику потрібні знання з галузі податкового та трудового законодавства. Маркетологам важливо знати основи психології та вміння спілкуватися з людьми, щоб знаходити підхід до замовників.

Які ж економічні спеціальності популярні?

  • менеджер;
  • бухгалтер;
  • фінансовий аналітик;
  • керівник людських ресурсів;
  • менеджер інформаційних технологій;
  • керівник проектів;
  • фінансовий агент;
  • банкір.

Якщо ви добре будете вчитися і отримаєте будь-яку освіту за вищезгаданими спеціальностями, ви цілком можете побудувати вдалу кар’єру. Економічну освіту можна здобути в Економічному університеті в Братиславі, Університеті Матея Бела, Технічному університеті в Кошиці (факультет економіки) та в Університеті Коменського у Братиславі.

Медичні напрямки

У Європейському союзі медичні спеціальності дуже перспективні і можуть котируватися часом навіть вище, ніж така популярна сьогодні сфера, як IT. Єдиний момент, що саме тут навіть більше, ніж скрізь, потрібно старанно вчитися і в майбутньому дійсно хотіти працювати в цьому напрямку.

Як лікарі, так і медсестра з хорошою підготовкою, дуже цінуються в усіх країнах, тому випускник медуніверситету може знайти відмінну роботу з високою заробітною платою. Здобути медичну освіту ви можете в одному з наступних словацьких університетів: Католицький університет у Ружомберок, Прешівський університет у Прешові або Університет Павла Йозефа Шафарика у Кошиці. В останньому можна здобувати освіту як словацькою, так і англійською мовою. Також можна розглянути і Університет ветеринарної медицини та фармацевтики в Кошице, якщо любите тварин і хочете допомагати їм.

Найпопулярнішими спеціальностями будуть:

  1. стоматологія;
  2. медсестринство;
  3. хірургія;
  4. фізіотерапія;
  5. лікар швидкої допомоги.

Наша порада: не варто вибирати спеціальність лише тому, що вона популярна зараз. Важливо, щоб вам, майбутнім фахівцям, подобалося те, що передбачає той чи інший напрямок. Особливо це стосується того, що гуманітаріям не варто обирати технічні університети, а технарям – гуманітарні. Майбутнє залежить не тільки від того, в якому університеті ви навчаєтесь, але й від того, наскільки ви розумієте профільні предмети та занурюєтеся у вивчення того чи іншого явища.

Щоб вибрати те, що підходить саме вам, оцініть, які шкільні предмети вам подобаються, які теми цікавлять. Можна спробувати пройти тести, щоб краще себе зрозуміти, поговорити з рідними та вчителями, пройти профорієнтацію, вивчити програми університетів. З нашого боку ви можете отримати повну консультацію у менеджерів програми Free Student Slovakia, які допоможуть підібрати як університет так і спеціальність виходячи з ваших побажань.